A Szegedi Oroszlánok szeretik múzeumukat és tisztelik a muzeológusok munkáját!

A SZELC (Szeged Első Lions Klub) számtalan ún. rendhagyó és tematikus klubrendezvényt tart ahová tagjain kívül meghívják családtagjaikat,barátaikat is. Így történt ez 2018 őszén is ahol a múzeumi vezetés meghívására mintegy 30 ember látogatta meg a Móra Ferenc múzeum Cserje sori raktár bázisát és magát a belvárosi híd lábánál lévő városképi jelentőségű főépületet, Magyarország egyik legszebb kiállítóterét.

Köszönet érte Fogas Ottó muzeológus-igazgatónak  és Medgyesi Konstantin történész muzeológus szóvivőnek. A raktár bázist létét is alig ismerő szegei polgárok csak ámultak bámultak ,hogy az ásatások kincsinek kezelése a különböző cserépedények töredékei a mindennapi fém használati eszközök maradványait. Ugyanúgy a természeti kiállítási relikviák bemutatása is nagy sikert aratott, de talán a szegedi polgárok által összeadott muzeális adományok okozták a legnagyobb meglepetést és csodálatot. Sajnos a képzőművészeti raktárakra nem maradt idő, ezért már ott megfogadták az oroszlánok, hogy egy másik alkalommal visszatérnek.



A raktárbázis látogatását a főépület könyvtára követte, ahol leginkább Móra Ferenc alapító muzeológus- író életének egy-egy a nagyközönség által kevésbé ismert epizódját ismertette Medgyesi Konstantin. Csodálatos időskori szerelem levelezésből ismerhettünk meg részleteket,melyeket még az irodalomtörténészek sem nagyon ismernek.


A könyvtár után a néprajzi szekció okozott még elismerést a látogatókban ,ahol a népi bútorok,ruhák, mellett számos praktikus eleink által használt ma már elfelejtett használati tárgyakat ismert meg a publikum. Végül pedig a SZELC által is támogatott láthatatlan eszközök kiállítását tekintették meg, amiről már korábbi tudósításunkban hírt adtunk.


Köszönjük a Móra Ferenc Múzeum vezetésének és kollektívájának a felejthetetlen délutánt!

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés